HAVUÇ PRENSİBİ ( İkinci bölüm )…..


www.dsmart.com.tr

http://www.driveyoyo.com

Resim tıklandığında ekolojik ürün tanıtımı içermektedir.

Resim tıklandığında ekolojik ürün tanıtımı içermektedir.

OKUYAMAYANLARA DUYURU! BİRİNCİ BÖLÜMÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Ne çalışan tatmini, ne de katılım tek başına Havuç kültürü’yle sonuçlanamaz. Yöneticiler ; ücret, sosyal haklar ve iş ortamından tatmin olan çalışanlara da başarmak için müdahil olmak isteyen çalışanlara da ihtiyaç duyar.  

http://www.fotomoz.comÇalışanlar katılıyor ve tatmin oluyor mu ?  Bir havuç kültürü yaratmaya başlamadan önce, çalışanların tatmin ve katılım düzeyini ölçerek ne kadar ilerleye bileceğinizi görmek zorundasınız .                        

Tatmin olmuş çalışanlar mevcut ücretlerden, sosyal haklardan ve ortamdan memnundur.  Aslında o kadar mutludurlar ki daha fazla başarı elde etmek ve inisiyatif almak konusunda isteksiz olabilirler. 

Bunun aksine işe müdahil olan çalışanlar ; inovasyon yapmak, liderlik etmek ve müşterilere hizmet etmek de dahil, şirketin başarısı için gereken her şeyi yapmaya istekli olanlardır. Ama bunlara talep çoktur ve şirkette mutsuz olduklarında ilk çekip giden de onlardır.

Ne çalışan tatmini ne de katılım tek başına Havuç kültürüyle sonuçlanamaz. Yöneticiler ; ücret, sosyal haklar ve iş ortamından tatmin olan çalışanlara da başarmak için müdahil olmak isteyen çalışanlara da ihtiyaç duyar.

Davranış araştırmaları yaparak şirketinizin nerelerde tıkandığını belirleye bilirsiniz.

www.mysurvey.com1- Genel bir araştırma gerçekleştirin Her çalışana  yollanan ve her birinin ve her çalışanın fikirlerini değerlendirmenizi sağlayan bir araştırma

2- Mahremiyeti koruyun Çalışanlar araştırmanın mahremiyetine inanmazsa, o kadar az katılacaklardır.

3- Cevap verme oranlarının yüksek olmasını sağlayın. Eğer cevaplama oranı yüzde 50’den düşükse cevaplamayanların olumsuz yargılar taşıdığına emin olabilirsiniz.

4- Karşılaştırmalı değerlendirmeleri abartmayın. Harici değerlendirmeler sınırlandırılmalıdır, çünkü bunlar sizin şirketinize çok fazla uygun olmayabilir. Dahildeki değerlendirmelere ve bunların zaman içinde nasıl değiştiğine bakın.

Havuç kültürünün yapı taşları İçi boş değer yargıları bir havuç kültürü yaratmanın önündeki en büyük engeldir. Kurumsal kültür, duvarlara asılan posterlerden çok daha derinlere inmelidir.

Her şey kültürle başlar. Kültür,nasıl yaptığımızdır. Oyunu kendisine göre oynadığımız söylenmiş ya da söylenmemiş kurallardan oluşur. Ve bir kültürün başarılı olabilmesi için o kültür,mükemmeliyeti takdir etmeli ve kutlamalıdır.

http://www.kiraguru.com/

Sağlıklı bir kültürün belkemiğini oluşturan, en yaygın dört takdirin şekli şunlardır.

1- Gündelik takdir. Çalışanlara düzenli olarak övgüde bulunduğumuz ve teşekkür ettiğimiz yollar.Bu sık sık ( 7 günün tamamında ) ve özel olarak ( tek tek insanlara ; genel övgünün bir önemi yoktur ) ve doğru zamanda ( geç yapmanızla hiç yapmamanız aynı şeydir.) yapılmalıdır.

2- Öteye geçmenin ve üzerine çıkmanın takdiri ; İstenilenin üzerine çıkanların daha resmi bir yolla takdir edilmesi. 

♦ Kurumsal değerleri destekleyen ve ilerleten başarıları ödüllendirin.

♦ Ödülün algılanan değerinin, başarının etkisiyle aşağı yukarı eşit olmasını garantileyin.

♦ Çalışanın ilgi alanlarına, beğenisine ve hassasiyetlerine uygun bir ödül seçin.

3- Kariyer takdiri; Şirkette uzun yıllardır çalışanların sadakatini ödüllendirin.

4- Kutlama faaliyetleri ; Şirket tarihinizle ilgili önemli anları kutlayın. Herkese ” Bu işte beraberiz ” diyerek,teşekkür etme ve iletişim kurma fırsatlarını kaçırmayın.

HAVUÇFOBİ : NEDEN TAKDİR ETMİYORUZ ?http://www.lidyana.com/

Takdir etme konusunda ( bilinçli ya da bilinçsiz ) neden yetersiz olduğumuzla ilgili bazı yaygın ve hepsi de tartıştığımız faktörlerce çürütülen nedenler şunlardır: 

♦ ” Kıskançlıktan korkuyorum ”

♦ ” Uygunsuz kaçabilir (ve her şeyi gözlemek de çok zor). ”

♦ ” Eğer çok fazla takdir edersem anlamı kaybolur.”

♦ ” Hangi başarı için ne ödül vereceğimi bilmiyorum.”

♦ ” Terfi dönemlerinde buna dikkat ediyoruz.”

♦ ” Neden takdir edelim ki ? Zaten işlerini yapmıyorlar mı? ”

♦ ” Ödül olarak sadece para istiyorlar.”

♦ ” Vergi departmanı çalışanlara vereceğimiz ödüllerin vergiden düşülemeyeceğini söylüyor.”

♦ ” Sıra dışı bir şey yapanlar bunu genellikle kendi görev alanı dışında yapıyor, oysa ben kendi alanlarında performans göstermelerini istiyorum.”

♦ ” Zaten gereğinden fazla takdir ediliyor.”

www.daedalusonline.eu

HAVUÇLARLA YÖNETMEK : BURADAN ORAYA GEÇEBİLİRSİNİZ 

www.bankpozitif.com.tr

Havuç hesaplayıcı Bu bölüm, doğru etkiyi yaratmak için mükemmel ödülün ne olabileceğine dair özel tavsiyelerde bulunmayı amaçlamaktadır. Bunu yapabilmek için aşağıdaki noktaları ele alın;

Seviye ; Hangi davranış için hangi seviyede bir ödül uygundur ? Davranışın başarılı olup olmadığını kararlaştırmak için şu noktalara bakın ;

♦ Değerlerinizi yaşamak konusunda küçük bir adım (teşekkür ederim ödülü )

♦ Bir seferlik sıra dışı eylem ( bronz ödüller: 50 – 100 dolar arası somut ödüller )

♦ Sürekliliği olan, sıra dışı bir eylem ( gümüş ödüller:Herkesin önünde sunulan 100 – 150 dolarlık somut ödüller )

♦ Doğrudan finansal sonuçlara etki eden bir eylem, proje ya da davranış ( altın ödüller: gümüş ödüller ile aynı ama 500 doların üstü ödüller)

Harcama ; Takdir için ne kadar bütçe ayırmalısınız ? Her türlü ödül için hak eden her çalışana yıllık 1000 dolarlık bir bütçe ayırabilirsiniz.

Ödüller ; Mükemmel performans için ne gibi yaratıcı ödüller vermelisiniz ?

GELECEK BÖLÜME BAKIN   

HAVUÇ PRENSİBİ (Üçüncü ve son bölüm) İÇİN TIKLAYIN

http://www.tekzen.com.tr

2 thoughts on “HAVUÇ PRENSİBİ ( İkinci bölüm )…..

  1. Geri bildirim: HAVUÇ PRENSİBİ ( Birinci bölüm )….. | ÇELEBİ KAPTAN

  2. Geri bildirim: HAVUÇ PRENSİBİ ( Üçüncü ve son bölüm )….. | ÇELEBİ KAPTAN

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s